RANKING

Det här är Lasses och min ranking på de svampar vi har plockat i är.

1   SVART TRUMPETSVAMP
Jättegod svamp med lite mer smak på än de flesta andra sorterna. Har smakat den stekt på knäckemacka,
men jag håller på att torka lite och den sägs vara god att ha i såser. Den är inte så lätt att hitta då den liknar   
torkade blad på marken. Första året vi plockat/hittat den.

   

KANTARELL
Skogens guld, man kan inte gå förbi en kantarell utan att plocka den, även om den är liten. Ganska lätt att hitta 
då de står och lyser gyllengula i mossan. God till allt, på mackan, i såser, i grätänger mm
     

RÖDGUL TRUMPETSVAMP
Jättegod och den är jättefin i skogen eftersom stjälkarna lyser gulorange. påminner om trattkantarell i sitt sätt 
att växa, de står i stor klasar. Jag har hittat flera ställen där de växer och väntar på att de ska bli större och 
plockas. Goda att steka och äta på macka, men jag ska torka resten och jag tror att det blir gott att göra sås.
Förtsa året vi plockar den, visste inte att den fanns förut.

   

TRATTKANTARELL
Vi har redan hittat en del trattisar men de kommer i större mängd om några veckor, då vi hoppas på stora skördar. Vi brukar steka den och ha på mackor eller göra sås. I år ska vi torka den och ha till tex sås och stuvningar.

 

5  BLEK TAGGSVAMP
Ännu en svamp som vi inte visste om. Lasse vill ha den högre på listan, en av hans favoriter. Finns i massor i skogen.Den är lätt att hitta om man känner igen den. Man fyller lätt en kasse eftersom den ofta är stor och kompakt. God att äta på mackan men gör sig väldigt bra i matlagning tex i gratänger eftrersom den är "matig"

   

KARLJOHAN

En svamp som många tycker mycket om, men vi plockar den sällan. Känns mer som en utfyllnads svamp i matlagning.



CITONSLEMSKIVLING
Det här är också en ny bekantskap, som Lasse hade sett på bild och tyckte den såg god ut. Så vi letade reda på några, de var ganska vanliga när man väl visste vad man letade efter. Den var ganska god stekt
Men...... den var slemmig att plocka, man vill inte lägga det bland de andra svamparna pga slemmet, hatten ska flås dvs man ska dra av slemmskinnet från hatten innan tillredning, den ser inte god ut i stekpannan.
Den är god men ej värd besväret.

   

BLODRISKA
Detta är en svamp som vi hört ska vara god. Lasse hittade några som vi åt. De var också goda, men ser ganska ofrächa ut om de blir liggandes en stund. Den oranga förgen blir grönaktig om man trycker på den. Jag hittar bara skäggriskor när jag letar efter den.

   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0